Nenatřená pracovní deska v kuchyni

1. 6. 2014 Doplňky, Materiály štítky: , ,

Dřevěná pracovní deska, která není ničím ošetřená má rozhodně svoje kouzlo a pokud se k ní budeme chovat rozumně, vydrží v kuchyni opravdu dlouho.

Nenatřené dřevo kuchyni. Díváme se na dřevěnou pracovní deskukuchyni, která není ničím ošetřena. Jedná se o tvrdé bukové dřevo. Po roce užívání vidíme, že deska není ani fialová, ani neshnila a povrch zůstává napohled pořád pěkný. I když je patrné nějaké opotřebení, pracovní deska je stále funkční. Je to samozřejmě otázka priorit, zda chceme mít ten materiál surovější a bez nějakých nátěrů, ať už přírodních či méně přírodních.

Je to hodně příjemné, položit si na takový povrch chleba nebo nějakou potravinu a člověk ví, že to leží jenom na dřevě a není tam žádná vrstva, která by ho oddělovala. Je důležité použít vhodnou dřevinu. Dřevo by mělo být tvrdé, protože už jenom od krájení toho chleba, by byl povrch brzy dosekaný a poškozený. Samozřejmě čím více tam bude nějakých záseků, tím hůře se bude povrch udržovat. Je taky zřejmé, že to nebude vhodná plocha pro popíjení červeného vína nebo ke krájení surového masa.

Pokud se nám takové provedení zamlouvá, je potřeba zvážit priority a způsob, jakým budeme plochu používat. V tomto případě to slouží ke krájení potravin, jako je chleba nebo ke stolování. Pokud se k tomu člověk chová rozumně, může takový povrch vydržet dlouho a nevyžaduje to žádné velké nároky na údržbu.