Kachlová kamna

26. 2. 2013 Vytápění štítky: , , , , , , 7 komentářů

Klasické kachláky akumulují teplo, které vydrží i několik hodin po vyhasnutí a dobře se v nich peče. Mají však obvykle malé topeniště a netěsnící dvířka, takže se obtížně reguluje rychlost hoření.

Nacházíme se v replice roubené dřevěnice v historické části města Štramberk. Budova je současně historickou památkou. Tématem tohoto videa jsou kachláky neboli klasická kachlová kamna. Stavbu jsme začali v roce 1999 a od té doby jsou kachlová kamna pravidelně v provozu – tedy nějakých 14 let. Vytápění domova kachlovými kamny patří k zajímavým a oblíbeným způsobům.

Těmito kamny lze bez problémů vytopit celou tuto roubenou stavbu – v přízemí jsou 2 místnosti a koupelna, nahoře pak je větší podkroví. Nachází se zde ještě záložní zdroj podlahového topení, ale vůbec ho nevyužíváme – kachlová kamna bohatě stačí.

Provedení je klasické, kachlák má 2 plně funkční trouby, v kterých je možné péct. Chce to jen si trochu při pečení zvyknout na regulaci teploty přikládáním dřeva a ovládáním přívodu vzduchu.

Provedení topeniště na tomto klasickém kachláku, podobně jako u řady jiných pecí, není úplně ideální. Není totiž možné plně ovládat přívod vzduchu – i když úplně zavřeme všechny dvířka, pořád si pec přisává vzduch. Topeniště je navíc relativně malé, takže se tam hůře ovládá rychlost hoření. Navíc není možné, oproti moderním kamnům, naložit pec dřevem na noc tak, aby ráno bylo v topeništi ještě žhavo a odpadalo nám tak znovu zatápění (dřevo je navíc potřeba naštípat na malé kusy, velká polena se nevlezou). Dřevo zde tedy docela rychle vyhoří a to je nevýhoda.

Kachlová kamna se ale přes den nahřejí a i když večer přestanete topit, vydrží až do rána krásně teplé. Na dalších videích se zkusíme podívat i na další topeniště, která jsou čistě z hlíny nebo i jiné alternativy kachlových kamen. Spokojenost po 14 letech provozu s těmito kamny je velká, až na nevýhodu s velikostí topeniště a regulací přívodu vzduchu.

Jinak čištění kamen je jednoduché – pokud je dobrý tah komína, stačí pec vyčistit 1 x ročně, nijak hodně se nezanáší.

Potraviny pečené v této troubě mají taky něco do sebe.