Sporák na dřevo – dlouhodobá zkušenost

14. 7. 2016 Vytápění štítky: ,

Sporáky na dřevo nepatří k těm nejefektivnějším topidlům a jejich budoucnost je vzhledem k legislativě nejistá. Mají však v tradičních chalupách své místo a jejich hlavní výhodou je rychlé teplo a možnost vaření a pečení na ohni. Jakou má kamnář Honza Křivonožka zkušenost s jejich dlouhodobým užíváním?

Jsem tady s Honzou Křivonožkou, který je profesionální kamnář, tento sporák vyráběl a má s ním dlouhodobou zkušenost. Já mám na něj spoustu otázek. Topeniště jsme si rozdělili v jiných videích a toto je sporák, který slouží k vaření a pečení. Na mě ale toto provedení stále působí masivně a akumulačně. Jako laik bych si možná mohl myslet, že jsou to akumulační kamna. Mohl bys to nějak upřesnit či vysvětlit?

Toto je sporák, který je určen primárně pro vaření a pečení. A jaký je rozdíl oproti akumulačním kamnům? U sporáku vidíme malá dvířka, malé ohniště, které je ale neefektivní. Konstrukce ohniště je celkem zastaralá – na stropě ohniště máme plotnu, která ochlazuje spaliny, což je dobré pro vaření, ale efektivita spalovacího procesu není až tak zajímavá. Určitě se nám tady nepovede to, že poté co přestaneme topit, budou nám kamna ještě 10 hod hřát. Dnes se už dá samozřejmě udělat nějaká kombinace. Kamnáři už pracují na tom, aby mohli udělat stavbu, na které je možné trošku vařit, ale současně jsou hodně těžká a akumulační.

Ale oproti plechovému sporáku to přece jen nějaký rozdíl je, ne?

Ano, plechový sporák tolik akumulovat teplo neumí. Nicméně tato akumulace není nic skvělého. Není to žádná speciální konstrukce, kde by bylo nějaké speciální ohniště, které by nám zaručilo lepší spalování. Trochu odbočím: dnes se dělají lepší ohniště ve sporácích, ale je to kvůli emisním limitům a různými legislativním podmínkám. Takovéto staré sporáky se už možná v krátké době nebudou moci vůbec stavět. Mají totiž neefektivní topeniště, které nesplňuje různé předpisy. V tomhle vidím výzvu do budoucna, před kterou stojíme my kamnáři: jak zachovat tento krásný starý sporák, který funguje a do mnoha objektu patří, a jak to udělat, aby nám úřady dovolily ho dále stavět.

U starých sporáků jsou často dvířka, která netěsní, a když tam naložím dřevo, tak to pak rychle vyhoří. Jde tam dát nějaká moderní dvířka a regulovat přívod vzduchu?

Ano rozhodně. Dvířka jsou základní podmínka: musí být kvalitní a těsná a musí umět přivádět dostatečné množství vzduchu. Toto je naprosto nevhodné, začátečnický pokus či nízkonákladová záležitost.

Mě to topeniště nepřipadá vůbec špatné, ale ty o tom mluvíš, jakoby to byl nějaký zmetek?

Já mám špatný vztah k těm dvířkům, protože vím, že jsou nekvalitní. Jsou sice pěkná, ale tudy cesta opravdu nevede. Dvířka do standardního sporáku by to chtělo rozhodně lepší.

A to se týká i trouby, kterou vidíme za tebou?

Ano trouba je hezká, použitelná, ale je malá a litinová, tak se trošku špatně udržuje.

Je to dobré slyšet, že z pohledu romantika sem člověk přijde a řekne si kamna jsou krásná, ale při každodenním používáním tohoto sporáku to pak vypadá jinak…

Já to rozhodně nechci nějak idealizovat a je potřeba si na začátku říct, jaké jsou ty funkční limity. V naši domácnosti není toto topidlo zajímavé pokud jde o teplo, i když jsme samozřejmě rádi, že si tím přitápíme. Je pro nás ale důležité, že si uděláme snídani, oběd nebo večeři nebo si na tom zavaříme povidla. Je skvělé, že se sem vejdou velké hrnce a tak dále.  Často v tom pečeme a tady nahoře se suší křížaly. Dá se to využít jako multifunkční centrum kuchyně. Jako hlavní topidlo bych to ale chtít nechtěl. To jsme řešili u tématu spotřeba vs. výkon topidel a narazili jsme na to, že toto topidlo má skoro dvakrát větší spotřebu dřeva než třeba těžká a komerční kamna. V malých srubech a roubenkách, které byly historicky vytápěný takovýmito sporáky to bohatě stačilo. A může to tak být i dnes.

Je potřeba si tedy udělat to jasno v tom, zda to chceme primárně jako zdroj vytápění nebo jako zdroj vaření.

Tím se dostáváme k tématu vařit na ohni a bylo by to asi téma na samostatné video. Jaké to má výhody, nevýhody, jaké jsou vůbec tepelné možnosti úpravy potravin. Já osobně v tom vidím velké plus a proto to tady máme. Moje žena prostě řekla buď tady budou kamna nebo tady nebude my a já musel začít stavět.

To je další velmi složité téma – co na to ženy.

Ano, mnohé ženy řeknou, že na ohni nikdy nevařily a ani vařit nebudou, protože je to složitější. Kdo si na to ale zvykne, říká, že je to fajn a je to časově zajímavé a efektivní.

Nejlepší je ta konkrétní zkušenost a dlouhodobé užívání. Jsme rádi, že máme takovouto možnost, a že Honza s námi sdílí své zkušenosti. Za to mu chci poděkovat.

Líbí se vám to? Doporučte tuto stránku přátelům…

* Označené položky jsou povinné.